Istanbul’dan Design Experience | Opening Expo | YurtStore


WHERE EAST MEETS WEST

Opening expo in YurtStore
Midden in de woonmaand oktober opent YurtStore in Den Haag de design expositie Istanbul’dan. Roomwit bezocht de opening.

Zes Duitse ontwerpers ontmoeten elkaar op toevallige wijze. Ze zijn allen gefascineerd door het ambachtelijke werk dat ze hebben gezien in de stad Istanbul. De ambachtslieden daar bezitten een bijzondere kennis van materiaal en techniek. Met minimale middelen en veel handwerk maken ze de meest bijzondere producten. Sommige technieken zijn nergens anders in Europa te vinden.

Concept, cultuur en stad komen samen
De ontwerpers besluiten te gaan samenwerken met deze vakmensen en één keer per jaar gezamenlijk Istanbul te bezoeken. Vorig jaar was de eerste samenkomst en nu, een jaar later, de eerste collectie van dit bijzondere gezelschap.

Kennis, expertise en vakmanschap
Tijdens de opening was er contact met de groep in Istanbul. Op de achtergrond hoorden we geluiden van werktuigen. Met enthousiasme vertelden de ontwerpers over hun concept. De samenwerking gaat heel goed. Ze zijn snel van concept tot prototypen gekomen. Materiaal en ambacht zijn tot het uiterste gedreven en het resultaat is indrukwekkend.

Toekomstplannen
De plannen voor de volgende collectie zijn in volle gang. Er zal op een andere manier met leer gewerkt gaan worden en speciale technieken voor metaalbewerking. En die worden gecombineerd. Ook zal de collectie een deel meer kleine producten bevatten. 

Bezoek aan de expo
Inspiratie is omgezet in een prachtige collectie producten. Ga zeker even kijken als je in Den Haag bent. En ook de rest van de winkel YurtStore is een bezoek waard.

De ontwerpers van Istanbul’dan
Laura Jungmann 
KAP – koper, messing en aluminium cilinders

Pierre Kracht 
YINA HATA – draadstaal hanglampen

Dorothee Mainka 
TRUMPETS – messing en koperen trompet-tafellampjes

Jonathan Radetz 
SOUNDS OF ISTANBUL – staal en messing lichtsculpturen

Florian Saul 
BAKMAK- staal en koperen magneetlamp met spots

Michael Konstantin Wolke 
YOK – staal en leer tafels

Dankwoord
Dank aan Güler Berk van YurtStore voor de uitnodiging om bij de opening te mogen zijn. Prachtig neergezet! Güler weet op een verrassende en zeer inspirerende manier het Oosten met het Westen te verbinden. Güler is zijderoutekenner geeft deze zes ontwerpers en de vakmensen uit Istanbul een podium. Het sluit perfect aan bij haar concept van de YurtStore. Daarmee laat zij ons zien hoe bijzonder en mooi het is als er bruggen worden gebouwd tussen Oost en West.

Tekst en fotografie: Vanessa Kervezee

BewarenBewaren